Siostry Bukowskie polecają: wegańskie, bezglutenowe kotlety z czerwonej fasoli
Idealna opcja dla tych, którzy szukają zdrowego i szybkiego przepisu na obiad!
- Redakcja
To coś dla fanów diety roślinnej! Szukasz zielonych zamienników tradycyjnych obiadków mamusi ? Wypróbuj naszą wersję wegańskich kotletów z czerwonej fasoli. Największego fana mięsa udało nam się przekonać do takiego obiadu. Wszystkie składniki znajdziesz w zwykłym sklepie spożywczym, spokojnie możesz więc cieszyć się smaczną kuchnią wegańską bez, konieczności wydawania fortuny w punktach z ekologiczną żywnością.
Od czego zacząć zdrowy styl życia? Podpowiadają Siostry Bukowskie >>
Czego potrzebujemy?
puszka czerwonej fasoli
1 batat
½ szklanki płatków jaglanych
dwie łyżki mąki kukurydzianej
cebula, 2 ząbki czosnku + łyżeczka oleju do podsmażenia
3 łyżki ziaren słonecznika
5 łyżek ziaren sezamu
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz
Jak to zrobić?
1. Batata umyj i zetrzyj na tarce na małych oczkach.
2. Fasolę zblenduj na gładką masę.
3. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i zeszklij na łyżeczce oleju.
4. Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wymieszaj, przypraw wedle uznania.
5. Z powstałego ciasta uformuj płaskie kotleciki, smaż z obu stron na oleju roślinnym.
Zobacz także: Siostry Bukowskie polecają: przepis na wilgotny chlebek na słodko z mąki gryczanej i jabłka >>>