Reklama

Tegoroczne święta zbliżają się wielkimi krokami. Najwyższa pora zastanowić się, jakie słodkości zaserwujemy podczas wigilijnej kolacji, bożonarodzeniowego spotkania z bliskimi albo wieczornego seansu Kevin sam w domu (to już tradycja!). Właśnie dlatego przypominamy najsłodszy cykl na Glamour.pl, który stworzyłyśmy wspólnie z Ewą Wójcik – influencerką i cukierniczką znaną jako Ciastka z kremem. Poniżej znajdziesz dokładny przepis na ciastka piernikowe, czyli idealny wypiek na święta. Natomiast w galerii (powyżej) czeka na Ciebie tutorial, z którego dowiesz się, jak je wykonać. Ciastka piernikowe przygotowane przez Ewę są nie tylko pyszne i bardzo instagramowe, ale również łatwe w przygotowaniu. Zrobienie ich zajmie Ci niecałe pół godziny.

Reklama

Ciastka piernikowe, które przygotujesz w 25 minut

Prezentujemy recepturę na piernikowe ciastka, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Wykonane na bazie przepisu na amerykańskie chocolate chip cookies, autorskie pierniczki Ewy przygotujesz w 25 minut (już z upieczeniem). Oto najprostszy przepis na świąteczne słodkości!

Przepis na ciasteczka piernikowe

SKŁADNIKI:

  • 115 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub tortowej
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kakao
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • złoty brokat do dekoracji

WYKONANIE:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W dużej misce utrzyj masło, cukier i jajko. Dodaj ekstrakt z wanilii, startą skórę z pomarańczy i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Z masy uformuj kulki i ułóż je blasze. Piecz około 13 minut. Następnie udekoruj pierniczki, najlepiej jadalnym brokatem. Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama