Reklama

W tym artykule:

  1. Hawajski Poke Bowl - skąd popularność tej potrawy?
  2. Składniki poke bowl - awokado, ogórek, tuńczyk, mango
  3. Przepis na poke bowl z łososiem
  4. Czy poke bowl to zdrowa potrwa? Kuchnia hawajska
  5. Jak jeść poke bowl?
Reklama

Hawajski Poke Bowl - skąd popularność tej potrawy?

Poke bowl, czytane jak w słowie "Pokemon", to miska pełna gorącego ryżu i zimej, surowej ryby z wyrazistymi przyprawami i warzywami lub owocami. To pyszne i zdrowe danie wywodzące się z kuchni Hawajów i traktowane jest tam jako jedna z potraw narodowych. Otwierające się w Stanach, szczególnie w Kalifornii, knajpy serwujące poke bowl wprowadziły wiele unowocześnień do tego dania, co nie do końca podoba się mieszkańcom Hawajów. Ich zdaniem miska powinna składać się z elementów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi i nawiązywać w ten sposób do hawajskiej kultury.

Nad rozwijającym się szybko trendem trudno jest jednak zapanować - mamy już dostępne poke bowl z makaronem, amarantusem, tofu i innymi elementami, które zdaniem autorów pasują do wyglądu i charakteru dania. Skojarzenie z daniami kuchni japońskiej nie jest przypadkowe. Oryginalne poke bowl przypomina zdekonstruowane sushi, z tą różnicą, że w hawajskim daniu ryż pozostaje gorący. To właśnie największy sekret tego dania - gorący ryż i zimna ryba mają połączyć się dopiero w naszych ustach, nie należy trzymać dania zbyt długo gotowego w miseczce, by temperatury się nie pomieszały.

Składniki poke bowl - awokado, ogórek, tuńczyk, mango

Choć każdy przepis na Poke Bowl możesz modyfikować w zależności od swoich preferencji, podstawowa baza składników pozostaje taka sama. W każdym przepisie na to hawajskie danie znajdziesz:

  • Ryż do sushi lub quinoa jako podstawa
  • Źródło białka (np. tuńczyk, łosoś, krewetki itp.)
  • Świeże warzywa (ogórek, czerwona cebula, awokado, marchew, rzodkiewka, itp.)
  • Sos do wyboru (sos sojowy, olej sezamowy, pasta z imbiru i czosnku).

Do dania świetnie pasują również takie dodatki jak: marynowany imbir, wakame, fasola edamame, ocet ryżowy, sezam, mango oraz sriracha mayo.

Przepis na poke bowl z łososiem

Poke bowl z łososiem - ten przepis zostanie w waszej kuchni na dłużej. To zdrowe i smaczne danie należy ułożyć w misce na chwilę przed podaniem. Sprawdzi się jako szybki lunch. Ważne jest, aby ryż był ciepły, a ryba zimna. Oto składniki na 1 porcję Poké Bowl:

  • 1 szklanka ryżu do sushi (200 g)
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 225 g filetu z łososia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ awokado, cienko pokrojone
  • ½ ogórka, przekrojonego wzdłuż na pół i cienko pokrojonego
  • 2 łyżki marynowanego imbiru
  • 1 czerwona cebula, cienko pokrojona
  • 5 małych arkuszy nori
  • ¼ łyżeczki prażonych nasion sezamu
  • ¼ łyżeczki czarnego sezamu

Oto jak przygotować swoją miseczkę poke bowl. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż ryż do czystego naczynia. Wymieszaj ocet ryżowy, cukier, sól i polej ryż, gdy jest jeszcze gorący. Bardzo ostrym nożem pokrój łososia na kostki o grubości ok. 1 cm. Pokrojoną rybę dopraw sosem sojowym i sokiem z cytryny. Zacznij układać Poke Bowl. Na początku umieść kilka łyżek ryżu w średniej misce. Na ryżu układaj łososia, awokado, ogórek, imbir, czerwoną cebulę, arkusze nori. Danie posyp sezamem, dodaj ulubiony dressing, np. Sriracha Mayo. Smacznego!

Czy poke bowl to zdrowa potrwa? Kuchnia hawajska

Poke bowl uważany jest za zdrową potrawę. Ze względu na lekkość, to świetna propozycja na lunch. Głównymi składnikami poke bowl są surowe ryby, warzywa i ryż. Ryba to najczęściej wysokiej jakości tuńczyk lub łosoś, które dostarczają sporej dawkę białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Z kolei warzywa w poke bowl dostarczają błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ryż dodaje węglowodanów dla energii. Wszystkie te składniki sprawiają, że poke bowl jest bardzo odżywczym wyborem, jest niskokaloryczny, a jednocześnie bogaty w składniki odżywcze.

Jak jeść poke bowl?

Istnieją dwie szkoły jedzenia poke bowl. Pierwsza z nich mówi, że przed zjedzeniem danie należy wymieszać, jednakże część fanów tej hawajskiej potrawy, preferuje delektować się smakiem każdego składnika oddzielnie. Pokrojone na kawałki warzywa i rybę najwygodniej jest jeść pałeczkami.

Reklama

Zobaczcie propozycje podawania poke powl na Instagramie w naszej galerii >>>

Reklama
Reklama
Reklama