Reklama

W tym artykule:

  1. Przepis na owsiankę: Owsianka czekoladowo-śliwkowa z orzechami laskowymi i miodem
  2. Przepis na płatki owsiane: Owsianko-szarlotka
  3. Przepis na płatki owsiane: Owsiane pancakes z syropem klonowym, ricottą i orzechami włoskimi
  4. Przepis na płatki owsiane: Domowy baton z płatków owsianych à la Snickers
Reklama

Podobnie jak makaron, płatki owsiane należą do grupy produktów spożywczych, które zdecydowana większość z nas ma w swojej kuchni. Szukacie pomysłu na smaczną owsiankę? W takim razie spieszymy z pomocą! Michał Toczyłowski przygotował dla was przepis na owsiankę idealną – z czekoladą, powidłami śliwkowymi, orzechami oraz miodem. Ale to nie wszystko. Autor książek „Run&cook. Kulinarny poradnik biegacza” i „Sex & cook. Miłość od kuchni”udowadnia, że płatki owsiane mają ogromny potencjał. Dlatego poniżej znajdziecie także przepisy na inne dania. Zainspirujcie się!

Dania z ryżem: 4 przepisy na potrawy z ryżem od kucharza Michała Toczyłowskiego, które będziecie chcieli jeść codziennie

Szukacie pomysłu na potrawy z ryżem? Oto sprawdzone przepisy na śniadanie, obiad i podwieczorek, które specjalnie dla Was przygotował Michał Toczyłowski – profesjonalny kucharz i współautor książek kulinarnych. Te dania z ryżem będziecie chcieli jeść w kółko!
Dania z ryżem
fot. Getty Images

Przepis na owsiankę: Owsianka czekoladowo-śliwkowa z orzechami laskowymi i miodem

Składniki:

  • 40 g płatków owsianych
  • 160 g wody/mleka krowiego lub roślinnego
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka gorzkiego kakao
  • Łyżka miodu lipowego
  • Dwie łyżki powideł śliwkowych
  • Garść prażonych orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Owsianka jest bardzo prosta w wykonaniu, wystarczy właściwa proporcja płynu do płatków. Zalej płatki owsiane wrzącym płynem i odstaw na czas od 15 minut do 1 godziny – w zależności jaką konsystencję lubisz. Możesz też wsypać płatki do garnka, zalać odmierzoną ilością płynu i gotować do momentu, w którym owsianka osiągnie pożądaną przez Ciebie gęstość! Dodaj kakao, miód i szczyptę soli do gotowej owsianki i dokładnie wymieszaj. Nałóż na talerz, a na wierzch nałóż odrobinę powideł i pokruszone orzechy laskowe. Smacznego!

Przepis na płatki owsiane: Owsianko-szarlotka

Składniki:

  • 40 g płatków owsianych
  • 160 g wody/mleka krowiego lub roślinnego
  • Szczypta soli
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Łyżka miodu
  • Garść prażonych migdałów

Sposób przygotowania:

Owsianka jest bardzo prosta w wykonaniu, wystarczy właściwa proporcja płynu do płatków. Zalej płatki owsiane wrzącym płynem i odstaw na czas od 15 minut do 1 godziny – w zależności jaką konsystencję lubisz. Możesz też wsypać płatki do garnka, zalać odmierzoną ilością płynu i gotować do momentu, w którym owsianka osiągnie pożądaną przez Ciebie gęstość! Owsiankę wymieszaj z połową cynamonu i szczyptą soli.

Jabłko zetrzyj na tarce z grubymi oczkami lub pokrój w dużą kostkę i wrzuć do małego garnka z odrobiną miodu i resztą cynamonu. Podgrzewaj i duś do momentu aż jabłka zmiękną i zmienią kolor na lekko brązowy. Gotową owsiankę wyłóż na talerz, na wierzchu ułóż uduszone jabłka. Wszystko posyp pokruszonymi prażonymi migdałami. Smacznego!

Przepis na płatki owsiane: Owsiane pancakes z syropem klonowym, ricottą i orzechami włoskimi

Składniki:

Pancakes:

  • 220 g zblendowanych, albo zmielonych płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 300 g maślanki
  • 50 g cukru pudru
  • 10 g sody
  • 55 g rozpuszczonego masła
  • Szczypta soli

Dodatki:

  • 100 g ricotty
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • Garść prażonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na pancakes dokładnie wymieszaj. Odstaw je na 10 minut by ciasto się dokładnie połączyło, następnie zamieszaj i smaż na suchej nie przywierającej patelni – ciasto ma sporo tłuszczu więc nie powinno przywierać, ale w razie potrzeby możesz posmarować patelnie odrobiną masła. Usmażone pancakes układaj jedne na drugim, przekładając ricottą. Na sam koniec polej z góry syropem klonowym i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.

Przepis na płatki owsiane: Domowy baton z płatków owsianych à la Snickers

Składniki:

  • 120 g płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią)
  • 130 g drylowanych daktyli
  • 60 g masła orzechowego
  • 50 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 20 g Oleju kokosowego lub masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • Łyżeczka soli morskiej w płatkach (jeśli nie masz – pomiń)

Sposób przygotowania:

Reklama

Surowe płatki owsiane, miód, ziarna z laski wanilii, drylowane daktyle i masło orzechowe zblenduj w blenderze na jednolitą gęstą masę. Wyłóż to na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie wyrównaj i dociśnij. Na wierzchu rozłóż i podociskaj orzeszki ziemne. Wstaw na około 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij stężałą masę i pokrój ją na batony. W mikrofali lub na kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem kokosowym lub masłem. Każdego batona maczaj w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Póki czekolada nie stężeje posypuj batony solą. Możesz pominąć ten krok w zależności od preferencji. Gotowe batony włóż na 30 minut do lodówki by czekolada zastygła. Smacznego!

Śniadanie to stan umysłu – sprawdźcie, po jakie zdrowe śniadanie powinniście sięgać, żeby dobrze zacząć dzień!
fot. Getty Images
Reklama
Reklama
Reklama