Jak Francuzki noszą jeansy wide leg? 4 stylizacyjne triki, by dodać codziennym stylizacjom paryskiego szyku
Wide leg jeans to najpopularniejszy model spodni kolejny sezon z rzędu. I nic nie wskazuje na to, by miało się to zmienić. Warto więc wiedzieć, jak je nosić. Postanowiliśmy przyjrzeć się więc, jak robią to Francuzki.
Jeansy to bez wątpienia ich ulubione spodnie. Chyba nie ma Francuzki, która w swojej szafie nie miałaby klasycznych prostych spodni w niebieskim kolorze. Ale to nie jedyny model, z którym się nie rozstają. Zwłaszcza ostatnio, kiedy rekordy popularności biją jeansy wide leg, czyli denimowe spodnie o szerokich nogawkach (a nawet ekstremalnie szerokich nogawkach). To właśnie one kolejny sezon z rzędu w garderobach (i sercach!) paryżanek zajmują specjalne miejsce. Na ulicach miasta miłości nie zobaczycie ich raczej w połączeniu z crop topem (tak lubianym przez Amerykanki, ze słynnymi it-girls na czele). Francuzki noszą je po swojemu. Z charakterystyczną dla siebie nonszalancją, ale i klasą. Ich 4 stylizacyjne triki sprawiają, że nawet codzienne stylizacje na bazie wide leg jeans nabierają szyku. Nie wahajcie się zainspirować. To zestawy eleganckie i ponadczasowe. Na pewno nie zaliczycie wpadki.
Sposób Francuzek na jeansy wide leg z wysokim stanem: Krótki kardigan
Francuzki najczęściej stawiają na jeansy wide leg z wysokim stanem. Nic dziwnego, mają genialne proporcje i wyglądają niezwykle szykownie. Nawet w zestawieniu z czymś zupełnie prostym, takim jak krótki kardigan. Paryżanki kochają to połączenie. Nic dziwnego, jest wygodne i ciepłe. A przy tym potrafi być naprawdę efektowne. Zwłaszcza, jeśli wzorem Francuzek postawicie na sweter z balonowymi rękawami, o charakterystycznym, rzeźbiarskim splocie albo w żywym kolorze. Uzupełnieniem looku niech będą botki na niewysokim obcasie i torebka-koszyczek. Każdy z tych elementów to kwintesencja francuskiego stylu. Tylko tyle i aż tyle!
W chłodne dni, warto skusić się także na ciepły dzianinowy kapturek. Najlepiej zrobiony ręcznie na drutach lub szydełku. Inspiracją niech będzie jedna z ostatnich stylizacji Sabiny Socol. Czyż influencerka nie wygląda uroczo?
Ps. Pulower też będzie ok. W tym wypadku lepiej postawić jednak na model obszerny i długi. Z golfem albo półgolfem zapinanym na suwak. Co kto lubi.
Jeansy wide leg plus fasony oversize
Kolejny sposób na jeansy wide leg, do którego Francuzki mają słabość? Zamiast stawiać na kontrast i do szerokich spodni dobierać bardziej dopasowaną górę, łączą je z innymi ubraniami oversize i dodatkami XXL. Spodnie wide leg jeans noszą więc z przeskalowanymi marynarkami i nie mniej obszernymi płaszczami (w sezonie jesień-zima 2023/24 najlepiej w czarnym albo szarym kolorze). Torebka też może być duża. To nie tylko lansowany na największych światowych wybiegach trend, ale i bardzo praktyczne rozwiązanie, które pozwoli przetrwać najbardziej intensywny dzień poza domem. Albo... spontanicznie wyjechać na weekend.
Jeansy wide leg czarne plus ubrania i dodatki w białych kolorach
A skoro już jesteśmy przy trendach z wybiegów, warto wspomnieć o jednym z najmodniejszych połączeń kolorystycznych tego sezonu. Mowa o duecie czerni i bieli, do którego paryżanki mają słabość od lat. To właśnie dlatego jeansy wide leg czarne noszą w połączeniu z białą koszulą w męskim stylu. Albo odwrotnie – białe spodnie łączą z czarnym swetrem, skórzaną kurtką albo wełnianym płaszczem. Wisienką na torcie niech będzie dwukolorowa torebka. Taka jak model Almond Bag Micro w charakterystyczne biało-czarne łaty. To projekt polskiej marki Mandel. Sprawi, że na pewno wyróżnisz się w tłumie!
Jeansy wide leg stylizacje monochromatyczne
Ale czerń i biel to nie jedyne połączenie kolorystyczne, na które w stylizacjach na bazie jeansów wide leg (i nie tylko) stawiają paryżanki. Denimowe spodnie z szerokimi nogawkami noszą także w zestawach monochromatycznych lub łącząc je z ubraniami i dodatkami w zbliżonych odcieniach, z tej samej gamy barwnej. W sezonie jesień-zima 2023/24 szczególnie chętnie sięgają po kawę z mlekiem, o różnym stopniu rozbielenia: beże, brązy, karmel, kość słoniową. My też mamy apetyt na to wysmakowane połączenie.