Właściwości olejku marchewkowego

Olejek marchewkowy to kosmetyk, który powstaje w procesie macerowania korzenia marchwi w oleju słonecznikowym. Ma on pomarańczowo-żółty kolor i delikatny, marchewkowy zapach. Może być stosowany do cery każdego typu, a także pomocniczo przy leczeniu niektórych schorzeń skórnych. Jakie są najważniejsze właściwości olejku marchewkowego?

Olejek marchewkowy to źródło witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dzięki temu ma on właściwości przeciwzmarszczkowe oraz nawilżające. Stosowany regularnie, wstrzymuje procesy starzenia się skóry, powstawania zmarszczek oraz cellulitu. Olejek marchewkowy zawiera dużo beta-karotenu, czyli składnika naturalnie pobudzającego produkcję melaniny w skórze. Dzięki temu może on stanowić zastępstwo dla opalania słonecznego i solarium, a także dla samoopalaczy. W przemyśle kosmetycznym olejek marchewkowy jest popularnym dodatkiem kremów przeciwzmarszczkowych, nawilżających oraz specyfików do opalania.

Olejek marchewkowy na twarz i włosy

Olejek marchewkowy dzięki swoim właściwościom może być stosowany do codziennej pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Specyfik ten wygładza kosmyki, nadaje im blasku i dogłębnie je nawilża. Ponadto, olejek marchewkowy chroni włosy oraz skórę głowy przed niszczącym działaniem promieni UV.

Olejek marchewkowy, stosowany regularnie na włosy pobudza krążenie w skórze głowy i stymuluje ich porost. Zapobiega on również ich nadmiernemu wypadaniu. Olejek marchewkowy znajduje zastosowanie szczególnie w przypadku cienkich i rozdwojonych kosmyków, scalając je i nadając zdrowego wyglądu. Olejek marchewkowy na włosy można nakładać w czystej formie, podczas zabiegu olejowania włosów lub wraz z kosmetykami. Świetnie sprawdzi się on jako uzupełnienie masek, odżywek czy nawet szamponów, stosowanych w codziennej pielęgnacji.

Olejek marchewkowy może być stosowany również na twarz. Sprawdzi się zarówno jako samodzielny kosmetyk, jak też w połączeniu z innymi olejkami i substancjami. Specyfik ten najlepiej nakładać na oczyszczoną skórę twarzy, po wieczornej kąpieli, ponieważ otwarte pory umożliwiają jego wchłanianie się. Kilka kropli olejku marchewkowego możesz dodać również do kremu czy balsamu. Najlepiej sprawdzi się on w połączeniu z masłem shea, olejkiem migdałowym oraz olejkiem makadamia. Olejek marchewkowy, regularnie stosowany na twarz wyraźnie wygładza istniejące zmarszczki i zapobiega powstawaniu nowych. Dzięki swoim właściwościom dogłębnie nawilża i odżywia on skórę, dodając jej blasku. W skład olejku marchewkowego wchodzą między witaminy z grupy A, fosfor, miedź, żelazo i oczywiście beta-karoten. Dodatkowo, specyfik ten zawiera przeciwutleniacze, które skutecznie hamują procesy starzenia się skóry i zapobiegają powstawaniu zmian nowotworowych naskórka.

Olejek marchewkowy do opalania

Olejek marchewkowy jest bogaty w beta-karoten, który pobudza naturalną produkcję melaniny w skórze. Dzięki temu stosowanie tego specyfiku może zastąpić kąpiele słoneczne, wizyty w solarium i samoopalacz. Regularna pielęgnacja przy użyciu olejku marchewkowego nie tylko nawilża i wygładza skórę, ale nadaje jej również przyjemny, lekko opalony odcień.

Czy olejki do pielęgnacji twarzy obciążają skórę? Czy zapychają? Agata Herbut (@agatamanosa) obala najpopularniejsze mity związane z olejowaniem >>>

Zobacz także:

Olejek karotenowy może być stosowany również jako kosmetyk chroniący przed promieniami UV. Specyfik ten często zresztą wchodzi w skład emulsji przeciwsłonecznych. Idealnie sprawdzi się on również, jeśli chcesz jedynie utrwalić posiadaną już opaleniznę.

Jak zrobić olejek marchewkowy w domu?

Olejek marchewkowy przy dłuższym przechowywaniu traci swoje właściwości. Najlepiej więc przygotować go samodzielnie w domu. Jak to zrobić? Przygotuj 2 średnie marchewki, oliwę z oliwek oraz zakręcane naczynie z ciemnego szkła. Marchew zetrzyj na średnich oczkach w tarce lub mikserze, a następnie przełóż do garnka. Zalej ją oliwą z oliwek tak, by została przez nią przykryta. Całość gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy oliwa zmieni swój kolor na pomarańczowy. Po ostygnięciu pozostaw oliwę z marchewką w garnku na 24 godziny. Po upływie tego czasu odcedź oliwę od marchwi i przelej ją do ciemnej buteleczki, a następnie zakręć. Olejek karotenowy przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce i zużyj w ciągu miesiąca od przygotowania.

Olej jojoba – właściwości. Jak olej jojoba działa na włosy, twarz, trądzik? >>>