Mango owoc – właściwości

Mango zawiera wiele wartości odżywczych pozytywnie wpływających na działanie całego organizmu. Są to, między innymi, związki polifenolowe, witamina A, C, E i K, witaminy z grupy B, glikozyd mangiferyny, beta karoten, przeciwutleniacze oraz błonnik. Dojrzałe owoce mango zwierają także takie mikroelementy, jak magnez, żelazo, fosfor, wapń, sód, miedź oraz potas.

Jedzenie mango nie jest jednak dla wszystkich. Owoc ten może powodować uczulenie w postaci opuchniętych warg, wysypki na ciele oraz widocznego podrażnienia skóry. W przypadku osób o szczególnym uczuleniu może dojść również do wstrząsu anafilaktycznego, dlatego jeśli wiesz, że masz alergię na mango, lepiej zastąp je innymi owocami.

Wartości odżywcze zawarte w mango mają również działanie przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne. Jednocześnie chronią one również organizm przed nowotworami, chorobami serca, zbyt wysokim cholesterolem, wspomagają metabolizm, wpływają pozytywnie na oczy i poprawiają elastyczność oraz nawilżenie skóry. Oprócz tego, regularne spożywanie mango spowalnia procesy starzenia, obniża poziom cukru we krwi i zwiększa przyswajalność żelaza, co ma związek z zawartą w nim witaminą C.

Jak obrać mango?

Skórka z mango jest dosyć miękka, dlatego wiele osób decyduje się na obieranie tego owocu w klasyczny sposób podobny do tego, w jaki obiera się jabłka lub ziemniaki. Problem pojawia się jednak w przypadku pestki, która oddziela się od miąższu znacznie gorzej niż podczas jedzenia moreli, brzoskwini czy nawet nektarynek. Jest ona podłużna i stosunkowo duża, dlatego jej obkrojenie często stanowi nie lada wyzwanie.

Istnieje jednak jeszcze inna metoda na usunięcie skórki z tego słodkiego, egzotycznego owocu. Polega ona na ustawieniu mango pionowo i odcięciu szerszych boków wzdłuż pestki. Następnie uzyskane kawałki należy położyć miąższem do góry, naciąć na nich kratkę bez przecinania skórki i wywinąć na zewnątrz. W ten sposób cząstki w kształcie małych prostopadłościanów oddzielają się od siebie i pozwalają na łatwe odcięcie od wierzchniej warstwy mango.

Jak jeść mango?

Z czym jeść mango? Propozycji na dania z tym owocem jest naprawdę wiele, od deserów, aż po wytrawne sałatki czy nawet sosy. Doskonałym pomysłem jest także smoothie, sok lub mleczny koktajl z mango pełen cennych witamin, który w wersji schłodzonej sprawdza się doskonale głównie podczas letnich miesięcy.

Równie dużą popularnością cieszy się również salsa z mango charakterystyczna dla kuchni meksykańskiej. Do stworzenia takiego sosu będziesz potrzebować dojrzałego owocu, czosnku, czerwonej cebuli, soki z limonki, papryczki chilli w wersji świeżej lub zmielonej, soli oraz listków świeżej mięty i kolendry. Dobrym pomysłem jest zmieszanie wszystkich składników za pomocą blendera, który pozwoli na uzyskanie gładkiej masy bez większego wysiłku. Tak przygotowana salsa z mango sprawdza się doskonale w połączeniu z sałatkami, mięsem oraz innymi wytrawnymi daniami.

Zobacz także:

A co powiesz na deser z mango? Owoc ten sprawdza się doskonale zarówno w formie ciast, jak i różnego rodzaju napojów lub nawet lodów. Oprócz smoothie i koktajlu, na szczególną uwagę zasługuje również sernik z mango. Może to być zarówno wersja z cząstkami owocu zatopionymi w samej galaretce, jak i pulpa z mango dodana do samego twarogu.

Dla miłośników chłodnych deserów doskonałą propozycją jest sorbet z mango, który można z powodzeniem wykonać we własnym domu. Taki deser nie zawiera mleka, dlatego sprawdza się świetnie w przypadku wegan i osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Do wykonania sorbetu wystarczy dojrzały owoc, sok z cytryny, woda i cukier. Jeśli nie chcesz, nie musisz dodatkowo dosładzać mango, jednak wówczas będzie ono miało nieco inną konsystencję. Tak przygotowaną pulpę z mango należy włożyć do zamrażalnika, a po około 4-6 godzinach będzie ona nadawała się do spożycia w formie sorbetu.

Dobrym pomysłem może być też sałatka z mango i wieloma innymi składnikami, od kurczaka, przez orzechy, pestki i kasze, aż po różnego rodzaju warzywa. Słodki smak tego owocu pozwala na przełamanie wytrawnego charakteru tego dania, podobno jak ma to miejsce w przypadku rodzynek lub innych bakalii dodawanych do sałatek.

Koktajl z mango na 3 sposoby. Proste, pyszne i zdrowe przepisy >>>

Jak rozpoznać, że mango jest dojrzałe?

Kiedy mango jest dojrzałe? Podczas kupowania takiego owocu należy zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów. Najważniejszym z nich jest barwa. Zielone mango nie są do końca dojrzałe, natomiast intensywnie czerwone są już przejrzałe. Najsłodszym i najlepszym do zjedzenia owocem jest taki, który po naciśnięciu lekko się ugnie. Dojrzałe mango uwalnia także przyjemny zapach, podobnie jak dzieje się to w przypadku bananów. Jeśli kupisz niedojrzałą sztukę, możesz przechowywać ją w temperaturze pokojowej do momentu, kiedy zmieni kolor na pomarańczowy. Natomiast w sytuacji, gdy wybrane mango jest już dojrzałe, należy włożyć je do lodówki i trzymać w niskiej temperaturze aż do czasu zjedzenia lub przerobienia na dowolne danie.

Mango owoc – cena

Ceny mango różnią się w zależności od aktualnego sezonu i wybranego sklepu. Zwykle świeży, duży owoc kosztuje od 5 do 8 zł, jednak zdarzają się także liczne wyjątki od tej reguły. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej w przypadku pulpy z mango umieszczonej w puszkach o różnej pojemności. Taki produkt nie wymaga samodzielnego obierania i blendowania, dlatego sprawdza się on świetnie podczas przygotowywania sorbetu, smoothie lub sernika z mango. Cena puszki o pojemności 400 ml wynosi zazwyczaj około 10 zł. W wielu sklepach znaleźć można jednak dużo większe opakowania, których koszt jest proporcjonalnie wyższy. Mango jest sprzedawane również w postaci suszonych owoców. 500 g takiego produktu sprzedawanego na wagę może kosztować nawet ponad 20 zł, ale jeśli chcesz kupić nieco mniejsze opakowanie dostępne w wielu marketach, musisz liczyć się z ceną rzędu nawet 10 zł za 100 gramów.