Lody wegańskie: czym różnią się od klasycznych lodów?

Lody wegańskie z roku na rok robią coraz większą furorę na całym świecie, a także w Polsce. W swojej ofercie maję je już praktycznie wszyscy wiodący producenci lodowych deserów oraz większość dobrych kawiarni. Trudno się jednak temu dziwić. W czasach, gdy coraz więcej osób unika laktozy, ale nie chce ograniczać się wyłącznie do jedzenia sorbetów, wegańskie lody okazują się wprost idealną opcją. Od klasycznych lodów różnią się przede wszystkim tym, że nie posiadają one w sobie mleka, śmietanki ani żadnego innego produktu pochodzenia zwierzęcego. Składnik ten jest zastępowany napojami roślinnymi (chociażby już powszechnie dostępnym w polskich sklepach i supermarketach mlekiem migdałowym, sojowym czy owsianym) oraz tłuszczem pochodzącym z awokado, wegańskiej śmietanki lub oleju kokosowego. Dokładne przepisy na lody wegańskie różnią się w zależności od wybranego smaku i bazy. Zapewniamy was jednak, że wiele z nich nie wymaga posiadania trudno dostępnych składników, a cały proces przygotowania takiego deseru trwa dosłownie zaledwie kilka minut. Do dzieła!

Wegańskie lody bananowe: przepis

Wegańskie lody bananowe mogą przyjmować zarówno formę sorbetu, jak i masy z dodatkiem mleka roślinnego. Najłatwiejszy przepis na takie lody wymaga użycia tylko dwóch następujących składników:

  • 3 banany,
  • mleko kokosowe 50 ml.

Sposób przygotowania lodów bananowych:

  1. Zamroź banany. 
  2. Zamrożone owoce zblenduj.
  3. Dodaj mleko roślinne i ewentualne dodatki.

Jeśli chcesz, bananowe lody wegańskie możesz wzbogacić również o aromatyczne czy chrupiące dodatki w postaci masła orzechowego, ekstraktu z wanilii, cynamonu, kakao czy innych owoców. Wszystko zależy wyłącznie od tego, do jakiego smaku dążysz i jakie składniki aktualnie posiadasz.

Banan stanowi jeden z popularniejszych składników lodów wegańskich ze względu na fakt, że jest on w stanie zagęszczać całą masę bez użycia stałych olejów roślinnych. Jego słodki smak może być również doskonałym zamiennikiem cukru lub dowolnego słodzika, szczególnie w przypadku mieszanek, które składają się z nieco mniej wyrazistych produktów.

Wegańskie lody kokosowe: przepis

Najłatwiejszy przepis na wegańskie lody kokosowe obejmuje takie składniki, jak:

  • 1 banan,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • ekstrakt z wanilii (opcjonalnie),
  • owoce leśne (opcjonalnie).

Sposób przygotowania wegańskich lodów kokosowych:

Zobacz także:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki oprócz owoców na gładką masę.
  2. Przełóż masę do miseczki.
  3. Umieść deser w zamrażalniku na około godzinę.
  4. Po wyjęciu dodaj owoce leśne.

Zarówno wiórki, jak i owoce można dodać już po zblendowaniu i zamrożeniu pozostałych składników, jednak istnieje również opcja dołączenia ich do samej masy.

Nie masz pod rękę jagód, borówek czy jeżyn? Nic straconego. W tym miejscu warto wspomnieć, że owoce leśne można z powodzeniem zastąpić zupełnie innymi składnikami, takimi jak na przykład migdały. Lody kokosowo-bananowe zazwyczaj mają bardzo delikatny smak, dlatego możesz dodać do nich również gorzką czekoladę czy bakalie. W niektórych przepisach do stworzenia masy stosuje się także wegańską śmietankę lub delikatny dodatek oleju kokosowego, który pełni funkcję naturalnego zagęszczacza. Tak jak jednak zostało wspomniane wyżej, zwykle jednak w sytuacji, gdy do wykonania lodów wegańskich używasz banana, nie ma konieczności dodatkowego zagęszczania za pomocą innych składników.

Wegańskie lody czekoladowe: przepis

Domowe lody wegańskie czekoladowe mogą przyjmować naprawdę różne postacie i składać się z wielu składników. Oto przykładowe przepisy na wegańskie lody czekoladowe.

Przepis nr 1

  • 2 dojrzałe awokado,
  • banan,
  • 2 łyżki słodzika,
  • 4 łyżki kakao,
  • 150 ml napoju roślinnego.

Sposób przygotowania czekoladowych lodów wegańskich:

  • Zmiksuj banany i awokado na gładką masę.
  • Dodaj kakao i mleko roślinne.
  • Wstaw do zamrażalnika na 4 godziny.

Przepis nr 2

  • wegańska gorzka czekolada (2 tabliczki),
  • kakao do posypania,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • szklanka wody po cieciorce,
  • owoce leśne.

Sposób przygotowania czekoladowych lodów wegańskich:

  1. Rozpuść olej kokosowy i czekoladę w rondelku.
  2. Odlej wodę z puszki z cieciorką do oddzielnej miski i ubij ją tak, jak w przypadku białka z jajka.
  3. Zmieszaj pianę z ostudzoną czekoladą z olejem kokosowym.
  4. Ozdób deser owocami.
  5. Wstaw do zamrażalnika na kilkadziesiąt minut.

Smak czekoladowych lodów wegańskich zależy wyłącznie od wybranego przepisu, który możesz samodzielnie modyfikować. Mleko sojowe można z powodzeniem zastąpić innym mlekiem roślinnym, a gorzką czekoladę - kakao. Lody dla wegan o takim smaku są również często wzbogacane o różne owoce, takie jak banan lub wiśnie. Niektóre przepisy obejmują również niewielki dodatek alkoholu oraz bakalii.

Smacznego!