Miękkie, puszyste i rozpływające się w ustach - po prostu doskonałe! Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek, którym mile zaskoczysz bliską osobę. W duecie z Tłoczonym Jabłkiem podbiją podniebienia nie tylko wielbicieli jabłek.
Tak opisują je autorzy przepisu, a my się w 100% podpisujemy pod tymi słowami. Bo jabłka smakują wspaniale jesienią i zimą, ale ogrzane wiosenno-letnim słońcem, potrafią być jeszcze słodsze i pyszniejsze. Szczególnie, jeśli pochodzą z sadu, który jest przyjazny ptakom, pszczołom i innym owadom, w którym rosną wyborne w smaku jabłka. Właśnie taki bajkowy sad w Śmiłowicach na Kujawach prowadzą Bracia Sadownicy - rodzinna firma, producent soków, napojów i innych produktów na bazie jabłek. Marka postanowiła odczarować ten polski skarb natury i wraz z autorką bloga WhitePlate.com - Elizą Mórawską-Kmitą, prowadzi kampanię „Jabłka na talerzu”, prezentując nieoczywiste pomysły na dania i przekąski, które znajdziecie na stronie braciasadownicy.pl/jablkanatalerzu.
Najlepszy przepis na puszyste naleśniki od Braci Sadowników i Elizy z WhitePlate.com:
Liczba porcji: 4 małe
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
Naleśniki:
- 2 jajka
- 150 g maślanki
- 100 -150 ml Tłoczonego jabłka od Braci Sadowników
- 100 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka cukru pudru
Karmel:
- 4 łyżki białego cukru
- 2 łyżki śmietany 36%
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżki masła
- świeży rozmaryn do dekoracji
Karmelizowane jabłka:
Zobacz także:
- 2-3 jabłka od Braci Sadowników
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Naleśniki:
- Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę, odstawiamy.
- Żółtka łączymy z maślanką i Tłoczonym jabłkiem.
- Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy (nie miksujemy).
- Następnie ostrożnie dodajemy pianę z białek, rozprowadzając ją w cieście możliwie delikatnie, dzięki czemu naleśniki będą puszyste.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego.
- Rozprowadzamy 2-3 łyżki stołowe ciasta i smażymy na złoto 1-2 minuty z każdej strony.
Karmel:
- Na patelni rozpuszczamy cukier mieszając, by się nie spalił.
- Dodajemy śmietanę i sól, energicznie mieszamy.
- Dodajemy masło.
- Kiedy lekko przestygnie, polewamy nim naleśniki.
- Wierzch posypujemy posiekanym rozmarynem.
Jabłka:
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości.
- Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy masło, szczyptę soli i poczekamy aż się skarmelizuje.
- Na początku nie mieszamy, zaczynamy mieszać, kiedy cukier zacznie się topić.
- Dodajemy pokrojone jabłka, delikatnie mieszamy i gotujemy 3-4 minuty.
- Podajemy gorące, razem z naleśnikami.
Jeśli zrobisz zdjęcie swojego wiosennego, jabłkowego śniadania z przepisu Braci Sadowników i Elizy z WhitePlate.com, nie zapomnij o udostępnieniu go w mediach społecznościowych i odpowiednich #braciasadownicy i #jablkanatalerzu - chcemy zobaczyć, jak Wam wyszło!
W Tłoczonym jabłku świeże owoce tłoczone są na zimno, dzięki czemu nie tracą wartości odżywczych. To zdrowy i pyszny wybór na słodkie, owocowe orzeźwienie w ciągu dnia. W ofercie Braci Sadowników Tłoczone jabłko dostępne jest w aż 6 smakach - z pigwą, z agrestem, z marchewką, z czarną porzeczką, z pomarańczą oraz słodkie odmiany. Pijcie i gotujcie z takich jabłkowych kombinacji, jakie lubicie najbardziej!